top of page
Melting Structure - GOFF 2017 Invigning

Gothenburg Fringe Festival 2017 invigs med

premiären av ett unikt konstverk på Stigbergstorget

20.00 - ca 22.00

Ta med picknick och lyssna på musik på torget. 

Innan konstverket har premiär invigs Gothenburg Fringe Festival 2017 

DJ.s för kvällen är Christian Pallin och Anders Olofsson

MELTING STRUCTURE - I samarbete med HIGAB

Torget är snett och fasaden är grå. Du sitter med vänner på en medtagen filt eller en framlagd matta, du har tagit med något att dricka och lite snacks. Verket tar dig nu genom ett år, på 40 minuter, när det är färdigt är du tillbaka där du började. 
 

Eller så har något hänt. Det finns människor här som har nyckeln till detta verk och detta hus. Du ges en skalpell, du skär in i den gråa kroppen och med en stadig rörelse tränger du in handen och greppar hjärtat. I ett sista försök att rädda detta liv kramar du det i en stadig puls. Du hoppas trots allt. Som de mexikanska läkare som frågas om denna totalt ovetenskapliga metod svarar: Vi vet att det inte fungerar, men vi gör det ändå.

 

Gothenburg Fringe Festival presenterar konstverket Melting Structure, ett unikt samarbete mellan kreatörer, festivalen och Higab.  Det är huvudattraktionen på festivalinvigningen den 1 september kl (22.00) på Stigbergstorget. I centrum står Gathenhielmska Husets fasad.

 

Gathenhielmska huset har varit en anonym plats trots att det bär på en rik och intressant historia från 1700-talet hela vägen fram till början på 1900-talet. Artisterna, festivalen och Higab vill tillsammans uppmärksamma kulturarvet i samklang med nutida skapande. Visionen kring att levandegöra huset och området är framtagen av Isabel Lagos och Malin Johansson som arrangerar GOFF. Festivalverksamheten är baserat i Gathenhielmska Kulturreservatet sedan Januari 2017. 

 

Om verket:

Melting Structure

En föreställning i sex scener med nyskriven musik/ljudkonst, ljussättning samt texter från Friederike Mayröcker och Lina Hagelbäck. Verket är platsspecifikt och en engångshändelse. En portal för ett framtida öppnande av Huset.

Verket har fått inspiration av operafilmen "Frozen Waterfall" av Isabel Lagos och Kalle Leander, som kommer att spelas in i huset inom ramen för den nystartade Studio Gathenhielm. Läs här om filmen: Frozen Waterfall

Föreställningen utgår från ljudbilder av ett svartvitt regn som reser sig mot fasaden och fryser den. Ett fruset vattenfall utgör mittpunkt i verket och symboliserar husets nuvarande roll i stadsmiljön. När fasaden värms upp, isen släpper och torget översvämmas ges ett första tecken på liv sedan väldigt länge. Texterna som framförs har tagits fram som komplement till miljöerna som skapats. De får en annorlunda roll i detta verk där en fasad utgör huvudperson och ljud och ljus är ledande genom föreställningen.

Medverkande i Melting Structure: 

Gusten Aldenklint

Sara Henriksson

Rikard Lekander

Helena Gezelius

Martina Käll

En samproduktion mellan GOFF, Opera Estrad & Wänskapsförbundet
- med stöd från

bottom of page